marquee Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat
Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat Flying Bat

Wat wordt bedoeld met de 1X2 weddenschap?

Het is als (beginnende) gokker handig om te weten welke wedopties er zijn.

De belangrijkste wedoptie bij voetbal is 1 X 2 wedden (lees: één, kruisje, twee en niet één keer twee). Deze wedoptie wordt ook wel of three way betting of toto weddenschap genoemd, vanuit de opties op het toto formulier.

1 X 2 wedden
voorbeeld 1X2 wedden bij ZEbet

De 1X2 weddenschap bestaat uit drie mogelijke uitkomsten:

 • 1: Dit betekent dat je inzet op de winst van het thuisteam.
 • X: Dit betekent dat je inzet op een gelijkspel.
 • 2: Dit betekent dat je inzet op de winst van het uitteam.

Bijvoorbeeld, als je een 1X2 weddenschap plaatst op een wedstrijd tussen Ajax en Feyenood, kun je inzetten op een overwinning van Ajax (1), een gelijkspel (X) of een overwinning van Feyenoord (2). Als je inzet op Ajax en ze winnen, win je de weddenschap. Als je inzet op een gelijkspel en het eindigt in een gelijkspel, win je ook de weddenschap. En als je inzet op Feyenoord en ze winnen, win je ook de weddenschap.

Wat zijn voorbeelden van 1 X 2 weddenschappen?

 • Bij de wedstrijd Senegal – Nederland. Je zet € 5,00 in op de winst voor Nederland, de bookmaker geeft een quotering van 1,63. Bij winst wordt je uitbetaling: € 8,15.
 • Bij de wedstrijd Engeland – Iran. Je zet € 5,00 in op gelijkspel. De bookmaker geeft een quotering van 4,50, Bij winst wordt de uitbetaling: € 24,00.

Wat zijn de voordelen van een 1X2 weddenschap?

Het plaatsen van een 1X2 weddenschap biedt voordelen ten opzichte van andere sportweddenschappen, zoals over/under wedden of Asian handicap wedden

 • Mooie winst mogelijk: als een dominant team zwak speelt, kan de 1X2 weddenschap nog steeds spannend zijn en is een mooie winst mogelijk.
 • Eenvoudig te begrijpen: 1X2 weddenschappen zijn gemakkelijk te begrijpen, zelfs voor mensen die nog niet veel ervaring hebben met sportweddenschappen. Je hoeft alleen maar te beslissen op wie je wilt inzetten, en je weet meteen wat je kans is om te winnen.
 • Veel wedstrijden beschikbaar: 1X2 weddenschappen zijn beschikbaar op een groot aantal voetbalwedstrijden. Dit betekent dat je bijna altijd wel een wedstrijd kunt vinden waarop je kunt inzetten.
 • Meerdere opties om op in te zetten: 1X2 weddenschappen bieden drie opties om op in te zetten: winst van het thuisteam, gelijkspel of winst van het uitteam. Dit betekent dat je meer kans hebt om te winnen dan als je op één specifiek resultaat zou inzetten.
 • Hogere kansen om te winnen: Omdat 1X2 weddenschappen drie opties bieden om op in te zetten, heb je een hogere kans om te winnen dan als je op één specifiek resultaat zou inzetten. Als je bijvoorbeeld op een gelijkspel inzet, heb je een kans van ongeveer 30% om te winnen, terwijl je als je op een specifiek resultaat inzet, bijvoorbeeld de winst van het thuisteam, slechts een kans van ongeveer 50% hebt om te winnen.
 • Verschillende inzetmogelijkheden: 1X2 weddenschappen bieden verschillende inzetmogelijkheden, zoals het plaatsen van een enkelvoudige inzet op één wedstrijd of het plaatsen van een meervoudige inzet op meerdere wedstrijden. Dit maakt het spannender voor spelers en biedt meer kansen om te winnen.

Wat zijn de nadelen van een 1X2 weddenschap?

Er zijn ook een aantal nadelen aan het plaatsen van een 1X2 weddenschap:

 • Lagere uitbetalingen: omdat 1X2 weddenschappen drie opties bieden om op in te zetten, zijn de uitbetalingen vaak lager dan bij andere vormen van sportweddenschappen waarbij je op één specifiek resultaat inzet. Als je bijvoorbeeld op een gelijkspel inzet, kan de uitbetaling lager zijn dan als je op een specifiek resultaat inzet, zoals de winst van het thuisteam.

 • Minder specifieke inzetmogelijkheden: 1X2 weddenschappen bieden drie algemene opties om op in te zetten, maar ze bieden geen specifieke inzetmogelijkheden op bijvoorbeeld het aantal doelpunten in een wedstrijd of wie de eerste goal maakt. Als je op deze specifieke resultaten wilt inzetten, moet je een andere vorm van sportweddenschap overwegen.

 • Moeilijker te voorspellen: omdat 1X2 weddenschappen drie opties bieden om op in te zetten, is het soms moeilijker om te voorspellen wat het uiteindelijke resultaat van een wedstrijd zal zijn. Als je bijvoorbeeld op de winst van het thuisteam inzet, maar het eindigt in een gelijkspel, verlies je de weddenschap. Dit kan frustrerend zijn voor spelers die graag op specifieke resultaten inzetten.

 • Mogelijkheid op verlies: zoals bij elke vorm van sportweddenschap, is er altijd een kans dat je verliest als je op een 1X2 weddenschap inzet. Dit kan teleurstellend zijn voor spelers die graag winnen en hun geld willen terugverdienen.

Conclusie

We kunnen concluderen dat er een aantal goede redenen zijn waarom je zou ervoor kunt kiezen om op een 1X2 weddenschap in te zetten:

 1. Gemak: 1X2 weddenschappen zijn gemakkelijk te begrijpen en te spelen, zelfs voor mensen die nog niet veel ervaring hebben met sportweddenschappen. Je hoeft alleen maar te beslissen op wie je wilt inzetten en hoeveel je wilt inzetten, en je weet meteen wat je kans is om te winnen.

 2. Veel wedstrijden beschikbaar: 1X2 weddenschappen zijn beschikbaar op een groot aantal sportwedstrijden, waaronder natuurlijk voetbal, maar ook basketbal, honkbal en bijvoorbeeld American football. Dit betekent dat je bijna altijd wel een wedstrijd kunt vinden waarop je kunt inzetten.

 3. Verschillende opties om op in te zetten: 1X2 weddenschappen bieden drie opties om op in te zetten: winst van het thuisteam, gelijkspel of winst van het uitteam. Dit betekent dat je meer kans hebt om te winnen dan als je op één specifiek resultaat zou inzetten.

 4. Hogere kansen om te winnen: omdat 1X2 weddenschappen drie opties bieden om op in te zetten, heb je een hogere kans om te winnen dan als je op één specifiek resultaat zou inzetten. Als je bijvoorbeeld op een gelijkspel inzet, heb je een kans van ongeveer 30% om te winnen, terwijl je als je op een specifiek resultaat inzet, bijvoorbeeld de winst van het thuisteam, slechts een kans van ongeveer 50% hebt om te winnen.

Populaire bookmakers

JACKS]
Circus Casino & Sport
Free bets
€250