De geschiedenis van het Nederlandse voetbal
Het Nederlandse voetbal heeft een rijke historie die teruggaat tot de 19e eeuw. In de beginjaren was voetbal een sport die vooral gespeeld werd door de elite, maar gaandeweg werd het steeds populairder onder een grote groep Nederlanders.

De historie van het Nederlandse voetbal door de jaren heen
De eerste voetbalclub in Nederland was HBS Craeyenhout, opgericht in 1879. Andere vroege clubs waren Velocitas en Quick. In 1889 werd de Nederlandse Voetbalbond opgericht, die tot op de dag van vandaag de nationale competitie organiseert.
De jaren 20 en 30
In de jaren 20 en 30 begon het Nederlandse voetbal echt zijn vleugels uit te slaan. De Nederlandse nationale ploeg nam voor het eerst deel aan een WK in 1934 en speelde in de finale van het toernooi in 1938. Helaas werd het toernooi afgebroken vanwege de Tweede Wereldoorlog.
De jaren 70 en 80
Na de oorlog maakte het Nederlandse voetbal een opmars. In 1974 bereikte de nationale ploeg onder leiding van coach Rinus Michels de finale van het WK in Duitsland, waar ze verloren van gastland Duitsland. Dit team wordt wel beschouwd als een van de beste teams ooit.
In de jaren 80 begonnen Nederlandse clubs ook succes te boeken in Europa. Feyenoord Rotterdam won de Europa Cup I in 1970 en Ajax won de Europa Cup I drie keer achter elkaar (1971,1972,1973) en de Champions League in 1995.
De recente geschiedenis, 2000 tot nu
Het Nederlands elftal presteerde sterk onder leiding van bondscoach Frank Rijkaard. Tijdens de EK 2000 en het EK 2004 bereikte het team de halve finales. Dit was een geweldige prestatie voor het Nederlandse voetbal en gaf veel vertrouwen voor de toekomst.
Onder leiding van bondscoach Marco van Basten heeft het Nederlands elftal in 2008 een aantal indrukwekkende prestaties geleverd. Bij het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland eindigde het team in de kwartfinale. En natuurlijk een top presatatie tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika, onder leiding van Bert van Marwijk, waar het Nederlands elftal tweede werd.
Een aantal magere jaren mogen we 2016 en 2018 toch wel noemen, waar we ons leiding Danny Blind en resp Dick Advocaat niet wisten te kwalificeren voor het EK en resp WK.
De jaren daarna was er een periode van herstel voor het Nederlands elftal onder leiding van bondscoach bondscoach Ronald Koeman. Maar bij EK 2020 struikelde Nederland in de achtste finale over Tsjechië. Het team onder leiding van Louis van Gaal weer goed gepresteerd tijdens het WK 2022.
In nu zal bondscoach Ronald Koeman voor de tweede keer het stokje over nemen als bondscoach.
Het ontstaan van de Nederlandse voetbalcompetities
De Nederlandse voetbalcompetities gaan terug tot de oprichting van de Nederlandse Voetbalbond (NVB) in 1889.
In de beginjaren werden er alleen regionale competities georganiseerd, maar al snel begonnen clubs uit verschillende regio’s tegen elkaar te spelen voor landelijke titels.
De eerste KNVB-Beker
In 1901 werd de eerste landelijke competitie georganiseerd, de “Districtsbeker”, later bekend als de “KNVB Beker“. Deze competitie wordt nog steeds georganiseerd en is de oudste voetbalbekercompetitie ter wereld. In de beginjaren maakten alleen clubs uit de Randstad, de grootstedelijke gebied rondom Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, deel uit van de competitie. Maar gaandeweg werden clubs uit andere delen van het land toegelaten.
Het ontstaan van de Eredivisie en Eerste Divisie
In de jaren 20 werd de eerste landelijke competitie georganiseerd, de “Eerste Klasse”. Dit was de voorganger van de huidige Eredivisie, de hoogste voetbalcompetitie in Nederland. In de eerste jaren waren alleen clubs uit de Randstad toegelaten, maar later werden ook clubs uit andere delen van het land toegelaten.
In de jaren 30 begon de Tweede Divisie te worden georganiseerd, als tweede niveau van de Nederlandse competitie. Dit werd later omgedoopt tot de Eerste Divisie. De Eerste Divisie wordt nog steeds georganiseerd en is de tweede hoogste competitie in Nederland.
Na de Tweede Wereldoorlog begonnen clubs uit het noorden en zuiden van Nederland zich steeds meer te mengen in de landelijke competities. In de jaren 50 en 60 begonnen clubs uit de provincies Groningen, Friesland, Limburg en Zeeland steeds vaker mee te doen aan de landelijke competities.
In de jaren 80 en 90 werd het Nederlandse voetbal steeds professioneler. Er kwamen steeds meer buitenlandse spelers en trainers naar Nederland en de competities werden steeds intensiever. Ook werd de Eredivisie uitgebreid van 18 naar 20 clubs, en kwam er een play-off systeem voor Europees voetbal.
Tegenwoordig is de Eredivisie de hoogste competitie in Nederland met 18 clubs die het tegen elkaar opnemen in een competitie van 34 speelronden. Onder de Eredivisie is er de Eerste Divisie met 20 clubs die strijden om promotie naar de Eredivisie.
In de afgelopen jaren hebben we gezien hoe Nederlandse clubs steeds vaker succes boeken in Europa. Ajax won de Champions League in 1995 en bereikte in 2019 de finale, Feyenoord won de UEFA Cup in 2002, en clubs als PSV en AZ Alkmaar hebben ook regelmatig deelgenomen aan Europa Cup toernooien.
Het onstaan van wedden op Nederlands voetbal
Wedden op Nederlands voetbal is al decennialang een populaire manier om je favoriete sport nog spannender te maken. Maar hoe is het eigenlijk begonnen en hoe is het uitgegroeid tot de gigantische industrie die het vandaag de dag is? Laten we eens kijken naar de historie van wedden op Nederlands voetbal!
Al 100 jaar weddenschappen op voetbal
Wedden op Nederlands voetbal is al decennialang een populaire manier om je favoriete sport nog spannender te maken. Maar hoe is het eigenlijk begonnen en hoe is het uitgegroeid tot de gigantische industrie die het vandaag de dag is? Laten we eens kijken naar de historie van wedden op Nederlands voetbal!
Het eerste bewijs van weddenschappen op voetbal in Nederland dateert uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Toen waren het vooral kroegen en cafes waar mensen samenkwamen om geld in te zetten op hun favoriete teams. Het was een sociaal evenement en de winnaars kregen vaak een paar biertjes of sigaren als prijs.
In de jaren 60 en 70 werd het steeds meer mainstream om te wedden op voetbal en werd het steeds professioneler. Bookmakers werden opgericht en het aanbod aan verschillende soorten weddenschappen werd uitgebreid. Mensen konden niet alleen meer inzetten op de winnaar van een wedstrijd, maar ook op de eindstand, het aantal goals en nog veel meer.
Online wedden op voetbal
Met de komst van het internet in de jaren 90 kreeg de branche een enorme boost. Het werd makkelijker dan ooit om te wedden op voetbal en het aanbod aan bookmakers werd nog groter.
Tegenwoordig kun je niet alleen inzetten op Nederlands voetbal, maar ook op wedstrijden uit heel de wereld. Online bookmakers bieden veel verschillende soorten weddenschappen aan en het is eenvoudiger dan ooit om in te zetten. Je kunt zelfs mobiel of via een app wedden, zodat je altijd en overal kunt inzetten op je favoriete teams.
Het is bijzonder interessant om te zien hoe de branche is gegroeid maar ook de wetgeving is veranderd. Iedere bookmaker in Nederland moet inmiddels een vergunning hebben en wordt gecontroleerd door de kansspelautoriteit.
Wat zijn populaire weddenschappen op Nederlands voetbal?
Ben je klaar om je voetbalkennis om te zetten in een mooie winst? Dan moet je zeker eens kijken naar de verschillende soorten weddenschappen die je kunt inzetten op Nederlands voetbal! Hier zijn enkele van de populairste:
Wedden op de winnaar:
Dit is waarschijnlijk de meest populaire manier om te wedden op voetbal. Je zet in op wie volgens jou de wedstrijd gaat winnen. Als je dit voor de wedstrijd doet, die je dit via outrights en een 1X2 weddenschap.Wedden op de eindstand:
Hierbij probeer je te voorspellen hoe de eindstand van de wedstrijd zal zijn.Wedden op het aantal goals: Je kunt inzetten op hoeveel goals er in een wedstrijd zullen vallen.
Wedden op het correcte score: Hierbij probeer je de exacte eindstand van een wedstrijd te voorspellen.
Wedden op de winnaar van de eerste helft: Hierbij zet je in op wie de eerste helft gaat winnen.
Wedden op de topscorer: Je kunt inzetten op wie volgens jou de meeste goals zal scoren in een competitie.
Wedden op een speler die scoort: Je kunt inzetten op of een bepaalde speler gaat scoren in een wedstrijd.
Verstandig gokken
Het wedden op voetbal kan een leuke en opwindende manier zijn om de sport te volgen, maar het is ook belangrijk om te onthouden dat weddenschappen risico’s met zich meebrengen en gokken op sport altijd verantwoord moet worden gedaan.
Indien je problemen ervaart met gokken, neem dan contact op met Loket Kansspel.
Populaire bookmakers
![JACKS]](https://gokkenopnederlandsvoetbal.nl/wp-content/uploads/sites/4/2022/07/JACKS-NL-WHITE.png)
